Carta marina ja merihirviöt

Merimonsterit-näyttelystä yleiskuva. Keskellä

Maailman tunnetuimpia karttoja lienee piispa Olaus Magnuksen Carta marina (1539). Se oli ensimmäinen kartta Pohjoismaista, joka sisälsi paikannimiä ja pyrki kuvituksen avulla kertomaan alueen kulttuurista ja luonnosta. Kuuluisan kartasta ovat kuitenkin tehneet Pohjois-Atlantille piirretyt merihirviöt.

Carta marina -kartta Skandinavista. Väritetty kartta, jossa on Pohjois-Atlantin kohdalle piirretty merihirviöitä.
Carta marina on piispa Olaus Magnuksen käsialaa. Ensimmäinen versio kartasta on tehty vuonna 1539, ja tämä Antonio Lafrerin väritetty versio on vuodelta 1572. Kuva: Kungl. Bibliotek, Tukholma.

Mitä Carta marinan hirviöt ovat? Vain harvoin ne muistuttavat tunnettuja mereneläviä. Sen sijaan hirviöissä on kalojen ja maalla elävien eläinten ominaisuuksia. Kalanpyrstöiset siat, leijonat, pöllöt ja muut hirviöt toistavat antiikin aikaista käsitystä maailmasta, jossa kaikilla maanpäällisillä olennoilla uskottiin olevan vastineensa veden alla.

Carta marinan kuvamaailma toimi esikuvana monille 1500-luvun myöhemmille merikartoille. Monet tunnetut kartantekijät kopioivat omiin merikarttoihinsa Carta marinan hirviöitä, ja niitä päätyi myös arvostettuihin luonnontieteellisiin julkaisuihin.

Myöhemmin luonnontiede kumosi kartassa esitettyjen merihirviöiden olemassaolon.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.