Teemat

hääpari meren rannalla

Häät

Mitä olisi elämä ilman rakkautta tai arki ilman juhlaa?
Hääperinteistä ammentava teema tuo esille hääpukuja, morsiamia, sulhasia, kaasoja, puhemiehiä ja erityisesti rakkauden täyteisiä tarinoita. Häät-teema liittyy Kymenlaakson museon Tahdon! Rakkauden tarinoita -näyttelyyn, jonka pääosassa olivat kauniit hääpuvut sekä rakkaustarinat Kymenlaaksosta eri vuosikymmeniltä. Näyttely oli esillä Merikeskus Vellamossa 27.8.2023 asti.

Tutustu teemaan
Screenshot 2020-01-27 at 16.42.49

Kohtalona Ruotsinsalmi

Ruotsinsalmen tarinat kertovat nykyisen Kotkan edustalla käydystä Itämeren suurimmasta meritaistelusta ja sen jälkeen rakennetusta linnoituskaupungista. Rajaseudun pikkupitäjä toimi tuolloin Venäjän ja Ruotsin suurvaltojen taistelun näyttämönä. Merenpohjaan vaipuneet tuhannet sotilaat, hämmästyttävästi säilyneet hylyt ja kukoistava merilinnoitus – 1790-luvun ihmiskohtalot heräävät nyt eloon. Unohdetut tarinat nousevat pintaan ja heijastuvat myös tähän päivään.

Tutustu teemaan
Kymenlaaksomme

Kymenlaaksomme

Kymenlaaksomme-teeman alla yhdistyvät Kymijoen kuohut, alueen teollisuuden kiihkeä rytmi, rannikon satamien syke ja itäisen Suomenlahden saaristolaiselämä. Kotka, Kouvola, Pyhtää, Hamina, Virolahti ja Miehikkälä muodostavat kaakkoissuomalaisen maakunnan, jonka tarinoita Kymenlaakson museo alueellisena vastuumuseona kertoo.

Tutustu teemaan
merimonsterit-2020

Merimonsterit

Merimonsterit vievät sinut Carta marina -kartan (1539) vaarallisille vesille. Tarinoissa lyövät kättä historialliset faktat ja myyttiset merihirviöt. Videoilta voit kuunnella merihirviörunoja kirjailija Laura Ruohosen lukemana. Vellamo-kanavan merimonsterit liittyvät Suomen merimuseon samannimiseen näyttelyyn, joka oli Merikeskus Vellamossa 12.4.2019-16.1.2022.

Tutustu teemaan
Vartiomoottorivene 11:n päällystö ulko-ohjaamossa

Merivartiomuseo

Merivartiomuseo kertoo suomalaisen merivartioinnin menneisyydestä ja nykyisyydestä. Merivartiomuseo on Kotkan kaupungin ja Rajavartiolaitoksen yhteinen museo, joka toimii osana Kymenlaakson museota. Lähde merivartijoiden matkassa asemille ja vartiolaivoille koko Suomen rannikon mitalta!

Tutustu teemaan
kot_kot_yle_va_21414_L

Metsäteollisuus

Alussa oli puu, joki ja visio.
Niistä syntyi vietävän hyviä tuotteita ja maakunnan identiteetin perusta.
Piippujen varjoja, monen sukupolven elantoa ja rohkeita kurkotuksia uusiutuvaan tulevaisuuteen.
Teemassa tuodaan esille Kymenlaakson metsäteollisuuden vaiheita. Puusta on syntynyt elämänmakuisia tarinoita, ja nyt on niiden vuoro tulla nähdyiksi.

Metsäteollisuus-teema liittyy Kymenlaakson museon Puun vuoro -näyttelyyn, joka on elämyksellinen matka kymenlaaksolaisen metsäteollisuuden 150-vuotiseen historiaan. Näyttely on esillä Merikeskus Vellamossa 18.5.2022-1.11.2026.

Tutustu teemaan