Upseeri Samuel E. Marshall. Lukijana Tommi Korpela.

Upseeri Samuel E. Marshall

Ääniartikkelit johdattelevat Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn teemoihin. Voit tutustua Kustaan sotaan osallistuneiden ja Ruotsinsalmen linnoituskaupungissa eläneiden ihmisten kohtaloihin ja perehtyä sodan ja rauhan taustoihin.

Brittiupseeri Samuel E. Marshall palveli Venäjän saaristolaivastossa fregatti St. Nikolain kapteenina. Toivottomassa tilanteessa Marshall päätyi kohtalokkaaseen ratkaisuun.

Tarinan voi lukea tekstimuodossa alta:

Upseeri Samuel E. Marshall

Ruotsinsalmen meritaistelut kuuluvat Kustaan sodan tärkeimpiin tapahtumiin. Taisteluissa kohtasivat kahden suurvallan, Ruotsin ja Venäjän, laivastot. Sodan aloittanut Ruotsin kuningas Kustaa III tavoitteli sotilaallisia voittoja ja vaikutusvaltaa Itämerellä. Venäjä oli jo sodassa Turkin kanssa, mutta vastasi keisarinna Katariina Suuren johdolla Ruotsin sotatoimiin. Venäjä varusti maavoimansa ja avomeri- ja saaristolaivastonsa ja kävi taisteluun.

Saaristofregatti St. Nikolai on parhaiten tunnettuja Ruotsinsalmen taisteluihin osallistuneita venäläisiä aluksia. Se on hyvä esimerkki Venäjän joukoista, joissa eurooppalaiset upseerit ja imperiumin monelta laidalta koottu miehistö taistelivat rinta rinnan. St. Nikolain miehistössä tiedetään olleen ainakin kasakoita ja suomensukuisia mordvalaisia.

St. Nikolaita komensi brittiupseeri Samuel E. Marshall. Kunnianhimoinen Marshall oli suunnannut laivastouralle isänsä jalanjäljissä. Jo alle 25-vuotiaana hän oli ehtinyt toimia kapteenina Itämerellä ja päässyt upseeriksi keisarillisen Venäjän laivastoon. Mahdollisuus uralla ylenemiseen sai hänet siirtymään suuremmasta avomerilaivastosta pienempään saaristolaivastoon.

Marshallin tarina ei ole erityislaatuinen, sillä ammattisotilaiden urat olivat 1700-luvun lopulla hyvin kansainvälisiä. Palvelumahdollisuuksia avautui ympäri Eurooppaa, ja Venäjän armeijan upseerina Marshall sai osakseen luottamusta, jota hänen synnyinmaansa ei olisi näin nuorelle upseerille suonut. St. Nikolai oli uusi, suurehko saaristofregatti, jossa oli 38 tykkiä. Marshallin johdolla se osallistui menestyksekkäästi Viipurinlahden taisteluihin.

Marshall teki parhaansa voiton eteen myös Ruotsinsalmen toisessa meritaistelussa, joka käytiin nykyisen Kotkan merialueella kesällä 1790. St. Nikolai kuitenkin päätyi keskelle ruotsalaisten tykkitulta ja vaurioitui pahasti. Miehistö aneli Marshallia antautumaan, mutta turhaan. Marshall esti kaikki antautumisyritykset – brittilehdistön kirjoittelun mukaan jopa ampumalla venäläisen upseerin.

Päätös jatkaa taistelua millä hinnalla hyvänsä koitui miehistön ja Marshallin itsensä kohtaloksi. St. Nikolai alkoi kallistua ja upposi. Marshall, jo haavoittuneena, painui meren pohjaan aluksensa mukana. Suurin osa lähes 400 sotilaan miehistöstä menehtyi taisteluissa tai veden varaan jouduttuaan. Henkiin jäi lopulta vain joitakin kymmeniä merisotilaita.

Marshallin ratkaisussa oli aineksia monille huhuille ja aikalaistarinoille, joissa sekoittuivat tragedia, sankaruus ja seikkailu. Miehistön kohtalo ohitettiin osana sodan välttämättömiä uhrauksia.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.