Ääniartikkelit johdattelevat Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn teemoihin. Voit tutustua Kustaan sotaan osallistuneiden ja Ruotsinsalmen linnoituskaupungissa eläneiden ihmisten kohtaloihin ja perehtyä sodan ja rauhan taustoihin.
Ruotsinsalmen linnoituksen komentaja, markiisi Jean Baptiste Prevot de Sansac kohtasi Haminassa porvaristyttö Ulrika Bruunin ja rakastui.
Tarinan voi lukea tekstimuodossa alta:
Markiisi Jean Baptiste Prevot de Sansac ja porvaristyttö Ulrika Bruun
Ruotsinsalmen merilinnoitus eli kukoistuskauttaan 1790-luvulla. Keisarillisen Venäjän pääkaupunkia suojaava linnoitus oli sotilaallisesti tärkeä, ja se kykeni majoittamaan 7 000 sotilasta. Ruotsinsalmen linnoituksen komendantiksi nimitettiin vuonna 1795 Jean Baptiste Prevot de Sansac, joka oli lukuisien meritaisteluiden ja Yhdysvaltojen vapaussodan veteraani. Hänellä oli lisäksi Traversayn markiisin arvonimi.
Ranskan siirtokunnassa syntynyt, kreolitaustainen de Sansac oli saapunut Venäjälle Ranskan vallankumouksen myötä. Venäjällä hän sai korkean viran ja alkoi käyttää venäläistä etunimeä Ivan Ivanovich. Ruotsinsalmessa hänen tehtävänään oli johtaa linnoitusta ja sotasatamaa. Komendantti vaikutti Ruotsinsalmen maisemaan monella tavalla: hän muun muassa osallistui Sapokan sotatelakan suunnittelemiseen ja oli valitsemassa Kotkan ortodoksisen kirkon paikkaa.
De Sansacin sotilasura oli nousujohteinen, mutta yksityiselämässään hän sai kokea sekä myötä- että vastatuulta. Hänen vaimonsa menehtyi synnytykseen pian Ruotsinsalmeen saapumisen jälkeen. Ruotsinsalmen linnoituselämä tarjosi kuitenkin upseereille säädyn mukaista ajanviettoa harmaan arjen vastapainoksi. Haminalaisen suurkauppias Bruunin upseerikerholla de Sansac tapasi neiti Ulrika Bruunin. Markiisia 25 vuotta nuorempi neiti oli koulutettu, kielitaitoinen ja lahjakas. Illallisten, tanssiaisten ja retkien lomassa markiisi ja Ulrika Bruun rakastuivat.
Keväällä 1800 juhlittiin Traversayn markiisi de Sansacin ja neiti Ulrika Bruunin häitä Haminan roomalaiskatolisessa kirkossa. Yhteiselämä alkoi Ruotsinsalmessa, mutta vain muutama vuosi myöhemmin markiisin palveluksia kaivattiin Pietarissa. Perhe jätti taakseen kasarmien ja varastojen täyttämän linnoituksen ja muutti Pietariin, missä he asettuivat ylelliseen kaupunkipalatsiin muodikkaan Englantilaisen rantakadun varrelle.
Meriministerin virkaan nousseen markiisin tehtävistä tärkeimpiä oli merimatkojen suunnittelu, ja hänen työhuoneensa täyttyi navigointivälineistä, merikartoista, laivamalleista ja merenkäyntiin liittyvistä kirjoista. Asiaan kuului myös loisteliaiden juhlien järjestäminen keisarillisen Venäjän aatelistolle, mistä rouva de Sansac huolehti erittäin menestyksekkäästi. Onnellinen avioliitto kesti kaksikymmentä vuotta.
Haminalainen markiisitar menehtyi vain 40-vuotiaana, ja puoliso jäi ikävöimään häntä suuresti. De Sansac rukoili vaimonsa puolesta kirkossa joka ilta. Kymmenen vuotta myöhemmin hänet haudattiin markiisittarensa viereen tämän toiveen mukaisesti.