Luentoja piippumuistoista ja elävästä teollisuusperinnöstä
Osana Miltä teollisuus tuntuu- keskustelusarjaa esiteltiin Sunilan sellutehtaan historiaa. Luentoja piippumuistoista ja elävästä teollisuusperinnöstä- seminaarissa useat asiantuntijat kertoivat teollisuusrakennusten kulttuuriperinnöstä. Yhtenä luennoitsijana oli arkkitehti Tapani Mustonen. Hän on tehnyt kattavaa rakennushistoriaselvitystä Sunilan tehtaasta jo usean vuoden ajan.
Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1938 käynnistynyt sellutehdas on tärkeä ja tunnistettava osa Kotkan teollisuusperintöä. Se on näkyvä osa maisemaa ja tarjonnut töitä ja kasvua koko maakunnalle. Tunnettu Sunilaan kytkeytynyt henkilö on myös Lauri Kanto, Sunilan toimitusjohtaja vuosina 1936–1961. Hän oli tiiviisti mukana Sunilan tehtaan ja ikonisen asuinalueen suunnittelussa itse Aallon kanssa. Tulevaisuuden kysymykseksi kuitenkin jää sulkeutuvan tehtaan rakennus ja käyttötarkoitus. Mitä alueelle tulee tulevaisuudessa käymään?
Luennolla käytiin läpi Sunilan tehtaan rakennushistoriaa aina sen perustamisesta nykypäivän toimintaan asti. Rakennus sisältää ainutlaatuista, elävää historiaa: kuinka rakennuksessa on edelleen käytössä vanhoja rakenteita ja miten ne toimivat harmoniassa yhdessä uusien rakenteiden kanssa. Tehtaan pohjapiirustukset havainnollistivat teknistä kehitystä. Osa tehtaan tiloista on jo vuosia toiminut vuokralla toisille toimijoille.
Lopussa yleisö pääsi ääneen ja sai kertoa sähköisessä kyselyssä mielipiteensä Sunilan tulevaisuudesta. Lähes kaikki vastanneista olivat sitä mieltä, että Sunilalle tulisi löytää jotain uutta käyttöä tulevaisuudessa. Mustonen oli ajatusten kanssa samaa mieltä: hän näki, että tehdasalueella voisi olla useita eri toimijoita käyttämässä tehtaan rakennuksia omiin tarpeisiinsa ja näin luoda uudenlaista teollisuuskulttuuria ja yhteisöä. Sulkeutumisenkin jälkeen Sunila muistuttaa kotkalaisia menneisyydestä ja samalla haastaa ajattelemaan tulevaisuuden muutoksia.