Ruotusotilas Johan From. Lukijana Tommi Korpela.

Ruotusotilas Johan From.

Ääniartikkelit johdattelevat Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn teemoihin. Voit tutustua Kustaan sotaan osallistuneiden ja Ruotsinsalmen linnoituskaupungissa eläneiden ihmisten kohtaloihin ja perehtyä sodan ja rauhan taustoihin.

Johan From komennettiin merisotilaaksi Ruotsin saaristolaivastoon. Hän oli onnekas ja selvisi hengissä kertomaan sodan kauhuista.

Tarinan voi lukea tekstimuodossa alta:

Ruotusotilas Johan From

Ruotsinsalmen toinen meritaistelu oli Itämeren merkittävin sotatapahtuma omana aikanaan. Eniten tietoa on säilynyt upseereista ja yläluokasta, mutta suurin osa taisteluihin osallistuneista ja niissä menehtyneistä oli rivimiehiä. He olivat eri puolilta Itämerta ja kauempaakin värvättyjä sotilaita, jotka eivät olleet saaneet tehtäväänsä mitään koulutusta. Yksi heistä oli Johan From.

Ruotsin ruotujärjestelmä edellytti, että kylä- ja taloyhteisöt varustivat tietyn määrän sotilaita, jotka kutsuttiin tarvittaessa sotaan. Jos ruotusotilaat kuolivat, katosivat tai jäivät vangeiksi, yhteisön tuli hankkia tilalle uudet sotilaat.

Vuonna 1790 Kökarin saarelle Ahvenanmaalle saapui tieto, että edellisvuonna lähetetyt viisi ruotusotilasta olivat kuolleet taisteluissa tai kulkutauteihin tai jääneet vangeiksi. Tilalle piti lähettää kuusi uutta sotilasta.

Tämä tarkoitti, että saarelle elintärkeisiin maanviljelys- ja kalastustöihin jäisi entistä vähemmän väkeä, mutta valinnanvaraa ei ollut. Sotaan lähetettiin 23-vuotias renki Johan Hansson. Edellisvuonna lähetetyistä sotilaista nuorin oli ollut vain 16-vuotias.

Johan Hansson peri ruotunimensä From edeltäjältään, taistelussa vangiksi jääneeltä Per Fromilta. Johan sai uuden tehtävänsä vastineeksi myös oman pienen torpan ja maapalan, jotka nekin olivat kuuluneet Per Fromille. Johan ei kuitenkaan ehtinyt nauttia uudesta omaisuudestaan, sillä hänen palveluksensa alkoi välittömästi. Sotilasura vei Fromin Sveaborgiin eli nykyiseen Suomenlinnaan, jossa hänet komennettiin saaristofregatti Styrbjörnin miehistöön. Styrbjörn oli mukana useissa taisteluissa, myös Ruotsinsalmen toisessa meritaistelussa.

Johan From selvisi hengissä valtavasti uhreja vaatineista taisteluista, mutta hänen ystävänsä, 22-vuotias Thomas Matsson Berg, sai surmansa tykkisluupilla tapahtuneessa räjähdyksessä. Meritaisteluiden tunnelman ja näkyjen on täytynyt painua lähtemättömästi Fromin mieleen. Hänen kerrotaan kuvailleen, miten kuolleiden sotilaiden ruumiit kelluivat aalloilla kuin linnunraadot.

Kustaan sodan päätyttyä Johan From pääsi palaamaan torppaansa. Sotilasura jatkui, From avioitui ja perhe kasvoi yhdeksänlapsiseksi. From todennäköisesti osallistui vuosina 1808–1809 Suomen sotaan, jonka seurauksena Suomi liitettiin Venäjään ja ruotujärjestelmä lakkautettiin. From jäi siis kylänsä viimeiseksi ruotusotilaaksi, mutta sai pitää torppansa ja eli torpparina 78 vuoden ikään.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.