Ruotsinsalmi tänään

nikolai

Krimin sodassa tuhoutuneen Ruotsinsalmen linnoituskaupungin raunioille kohosi nykyinen Kotkan kaupungin keskusta. 1700-luvun lopulla rakennetun Ruotsinsalmen linnoituksen jäänteet näkyvät edelleen nykypäivän kotkalaisen arkiympäristössä. Saaren poikki kulkee Ruotsinsalmenkatu, jonka varrelle jää Isopuisto. Puistossa sijaitsee Pyhän Nikolaoksen kirkko, joka on ainoa yhä käytössä oleva rakennus Ruotsinsalmen linnoituksen ajalta. Sen lisäksi on säilynyt vain kaksi ruutikellaria.

Katariinan Meripuiston korkeimmalla kohdalla merelle tähyää päälinnake Fort Katariina. Veneilijä ohittaa Kukourissa komeana kohoavan Fort Slavan linnakkeen, ja Vaakun yhteysalus vie lisäksi myös Fort Elisabethin linnakkeelle. Nämä kaksi suojasivat Ruotsinsalmeen johtavia laivaväyliä.

Tiutisessa ja Haukkavuorenkadun varrella ovat Ruotsinsalmen linnoituksen aikaiset redutit eli pienet linnakkeet, joka pystyivät neliskulmaisen muotonsa ansiosta puolustautumaan kaikkiin suuntiin. Nykyään Haukkavuorenkadun redutti hurmaa tuoksullaan, sillä se kunnostettiin vuonna 2001 ja sinne perustettiin yrttitarha kaupunkilaisten iloksi.

Kotkalainen valokuvaaja Pekka Vainio kuvasi Ruotsinsalmen linnoituksia ja maisemia vuonna 2019 päättyneessä projektissaan. Kuvat on tallennettu Kymenlaakson museon kokoelmiin ja ne on avattu avoimella CC BY 4.0 -lisenssillä Flickr-sivustolle, josta ne ovat veloituksetta ladattavissa vapaaseen käyttöön. Tänä päivänä Ruotsinsalmessa on rauhallista. Ruudinkatkuisen puolustuslinnakkeen keskelle on kasvanut leppoisa merikaupunki.

Fort Slavan linnoituksen raunioita Kukourin saarella Kotkassa heinäkuussa 2010.
Tuoksuva yrttitarha Redutti Kotkassa kesäkuussa 2018.
Ortodoksinen Pyhän Nikolaoksen kirkko yöllä kuvattuna.
Pyhän Nikolaoksen kirkko elokuisena yönä.

 

Lisää kuvia nykypäivän Ruotsinsalmesta

Ruotsinsalmi tänään -kuvat

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.