Ruotsinsalmi tänään. Lukijana Tommi Korpela.

Redutti Kotka

Ääniartikkelit johdattelevat Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn teemoihin. Voit tutustua Kustaan sotaan osallistuneiden ja Ruotsinsalmen linnoituskaupungissa eläneiden ihmisten kohtaloihin ja perehtyä sodan ja rauhan taustoihin.

Brittijoukot tuhosivat Ruotsinsalmen linnoituskaupungin Krimin sodassa 1855, mutta vielä tänäkin päivänä Kotkasta voi löytää muistumia linnoituskaupunkiajasta.

Tarinan voi lukea tekstimuodossa alta:

Ruotsinsalmi tänään

Kotkansaarelle kohosi Ruotsinsalmen linnoituksen tuhoutumisen jälkeen nykyinen Kotkan kaupungin keskusta. 1700-luvun lopulla rakennetun linnoituksen jäänteet näkyvät edelleen nykykotkalaisen jokapäiväisessä ympäristössä.

Kotkansaaren poikki kulkee Ruotsinsalmenkatu, joka nimellään muistuttaa linnoituskaupunkihistoriasta. Ruotsinsalmenkadun varrelle jää Isopuisto, jossa sijaitsee Pyhän Nikolaoksen kirkko, ainoa yhä alkuperäisessä käytössään oleva rakennus Ruotsinsalmen ajalta. Kirkko säästyi tuholta ja tulipalolta, joka kohtasi koko muuta linnoitusta Krimin sodassa 1855. Aikoinaan lähes kymmenen tuhannen asukkaan linnoituskaupungista on kirkon lisäksi säilynyt vain kaksi ruutikellaria sekä vaurioituneita ja myöhemmin osittain korjattuja linnoitteita.

Katariinan Meripuiston korkeimmalla kohdalla merelle tähyää päälinnake Fort Katariina. Veneilijä ohittaa Kukourissa komeana kohoavan Fort Slavan linnakkeen, ja yhteysaluksella Varissaarelle eli Vaakkuun matkaava päätyy samalla myös Fort Elisabethin linnakkeelle. Kaksi jälkimmäistä linnoitusta suojasivat aikoinaan Ruotsinsalmeen johtavia laivaväyliä.

Tiutisen saarella ja Kotkansaaren Haukkavuorenkadun varrella sijaitsevat Ruotsinsalmen linnoituksen aikaiset redutit. Ne ovat pieniä neliskulmaisia linnakkeita, jotka pystyivät puolustautumaan kaikkiin suuntiin. Nykyään Haukkavuorenkadun redutti hurmaa tuoksullaan, sillä se kunnostettiin vuonna 2001 ja sinne perustettiin yrttitarha kaupunkilaisten iloksi.

Tänä päivänä Ruotsinsalmessa on rauhallista. Ruudinkatkuisen puolustuslinnakkeen keskelle on kasvanut leppoisa merikaupunki.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.