Ruotsinsalmen vinttikoira

Vene ajossa merellä, kyydissä keskipaikoilla mies ja nainen sekä teini-ikäinentyttö ja poika. Perässä istumassa kaksi noin 10-vuotiasta poikaa

Inkeristä Suomeen muuttanut Kusti Lehtimaa oli haaveillut pitkään omasta veneestä. Hän sai vastaanottaa kiiltäväkylkisen puuveneen olympiavuonna 1952. Lehtimaa ei kuitenkaan ehtinyt iloita veneestään pitkään, sillä hän menehtyi pian vakavaan sairauteen.

Perhe pelkäsi joutuvansa luopumaan veneestä. Syksyllä vene sai kuitenkin uuden hoitajan, kun perheen tytär kihlattuineen otti sen huolekseen. Nuori perhe veneili useasti Kotkan saaristossa. Lasten kasvettua yhteiset saariretket vaihtuivat isän kalastusmatkoihin.

Kaksi miestä ja pieni poika (keskellä) heittelevät rannalla toisilleen palloa. Pallo lentää juuri kaaressa mieheltä toiselle. Takana näkyy vene rannalle vedettynä ja saaristomaisemaa.
Kuva: Kymenlaakson museo.

”Tätä moottoria on haluttu ostaakin mutta tunnesiteet siihen ovat niin suuret, että emme kestäisi nähdä sen mätänevän jossain rannalla, jos uusi omistaja ei jaksaisi pitää siitä hyvää huolta.”

Vene sai uuden kodin Kymenlaakson museosta vuonna 2004.

Avomeriläinen on rakennettu vuonna 1952 joko Seppälän veneveistämöllä Summassa tai Suntion veistämöllä Neuvottomassa.

Vene on Kymenlaakson rannikolle ominainen kalastajamoottorivene. Se on limisaumainen, suippokeulainen ja pyöreäperäinen. Vesilinjan muoto on pisaran mallinen. Kone sijaitsee aina keskellä.

Vene oli luovutettaessa lähes alkuperäisessä asussa. Säiden armoilla ollut kansi lakattiin uudelleen Kotkan Puuvenekeskuksessa vuonna 2007.

Mies ajaa venettä mahdollisesti Kotkan edustalla, taustalla kerros- ja pientaloja. Vene on kuvattuna keulan suunnasta, perässä liehuu Suomen lippu.
Kuva: Kymenlaakson museo.

Veneen tiedot:

  • Rakennusvuosi 1952.
  • Pituus 6,2 metriä, leveys 1,8 metriä.
  • Rakennusmateriaali mänty, keula- ja perävannas tammea.
  • Moottori 1-sylinterinen, 3 hv Olympia.
  • Aluksen lahjoitti Kymenlaakson museon kokoelmiin kotkalainen Terviön perhe vuonna 2004.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.