Oman merimonsterikirjan askartelu

Suunnittelija, kuvittaja Erika Kallasmaa näyttää videolla, kuinka voit tehdä kotona tai koulussa oman hirviökirjan, jossa päät ja pyrstöt vilisevät silmissä.

Erika on tehnyt runoilija Laura Ruohosen kanssa itsekin kirjan merimonstereista. Kirja perustuu Suomen merimuseossa vuosina olleeseen 2019-2022 Merimonsterit-näyttelyyn, jonka Erika ja Laura ideoivat ja toteuttivat ison työryhmän kanssa.

Merimonsterit-runokirjan kansikuva, jossa punainen jättiläismerikäärme aikoo haukata kirjan nimen suuhunsa.
Merimonsterit-kirjan kansikuva. Erika Kallasmaa ja Into 2019.

Ajatus kirjan osista koostuviin sivuihin tuli, kun näyttelytyöryhmä tutustui merihirviöihin liittyviin uskomuksiin. Merellä kerrottiin olevan hirviöitä, joissa oli kalojen ja maalla elävien eläinten ominaisuuksia. Vanhojen karttojen kuvituksista löytyi kalanpyrstöisiä sikoja, leijonia ja pöllöjä.

Merihirviöistä löytyi myös sellainen tulkinta, että meressä eläinten osat olisivat menneet sekaisin ja yhdistyneet hassusti. Tästä Merimonsterit-näyttelyn runoilija Laura Ruohonen runoili näin:

“Meri oli tuolloin niin villi ja oikukas että tuosta vaan häntä irtosi ja tilalle ajelehti kärsä, otsaan tarttui sarvet ja takapuoleen jymähti pyrstö. Joskus irtosi koko pää ja suuhun kasvoi kilometrinpitkä kieli!

Tätä pidettiin tuohon aikaan aivan normaalina.

Nykyään ovat maailman meret valitettavan vähähirviöiset ja vaikka uimahousuja edelleen selittämättömästi katoaa, pysyvät pehvat useimmiten paikoillaan.”

Merimonsterit-kirjan kustansi Into Kustannus, ja näyttelyn tuotti Suomen merimuseo.

Kuuntele merimonsterirunoja.

Runo Petrus Perushirviöstä.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.