Marino Family Sport -moottorivene

Neljä ihmistä Marino Family Sport -moottorivenessä.

Marino Family Sport tuli markkinoille keväällä 1960. Uudenlaisen koko perheen käyttöön suunnitellun amerikkalaistyyppisen perämoottoriveneen runko oli lasikuitua mutta kansi ja sisustus yhä edelleen puuta. Venemalli sai lehdistöltä myönteisen vastaanoton – Tekniikan Maailman veneliitteessä keväällä 1960 Family Sport ristittiin suomalaiseksi venekaunottareksi.

Merikeskus Vellamossa nähtävissä oleva Marino Family Sport -vene valmistui jo vuonna 1958. Vene oli ensimmäisen vuoden Marino Oy:n perustajan kemian insinööri ja moottorivenekilpa-ajaja Tor-Björn Fagerströmin käytössä. Myöhemmin vene päätyi yksityisomistukseen. Se hankittiin takaisin Marino Oy:lle vuonna 1992 ja entisöitiin Marino Oy:n 35-vuotisjuhliin, jotka pidettiin helmikuussa 1994. Marino Oy on tallettanut veneen Suomen merimuseon kokoelmiin vuonna 1997.

Marino Oy aloitti toimintansa Helsingissä vuonna 1958. Yhtiön perusti Tor-Björn Fagerström, joka oli vuodesta 1954 lähtien ollut kauppahuone Bensowin palveluksessa yritykseen perustamansa veneosaston päällikkönä. Fagertsröm halusi kokeilla uutta materiaalia lujitemuovia veneenrakennuksessa ehdottaen Bensowin

Neljä ihmistä Marino Family Sport -moottorivenessä.
Marino Family Sport vuodelta 1960. Kuva: Suomen merimuseo.

toimitusjohtajalle vuonna 1957 lasikuituveneiden tuotannon aloittamista. Toimitusjohtaja Robert Jansson ei vannoutuneena puuveneiden ystävänä innostunut asiasta, mutta salli osastonjohtajansa aloittaa omien mallien tuotannon.

Marino Oy:n ensimmäiset varsinaiset tuotantotilat sijaitsivat Hangossa, jossa rakennettiin Vikloja sekä suosituksi muodostunutta Family Sport-mallia. Vuonna 1965 yrityksen toiminta siirrettiin Jokelaan, mutta veneet varustettiin valmiiksi ja toimitettiin asiakkaille yhä edelleen perheen pihalla Kulosaaressa.

Lopullisen läpimurtonsa lasikuituveneet tekivät Suomessa 1970-luvulla, kun veneitä ostava suuri yleisö vakuuttui materiaalin helppohoitoisuudesta ja kestävyydestä. Kun tuotantotiloille asetettavat vaatimukset kasvoivat, siirtyi Marino Oy paikkakunnalle, jossa ammattitaitoisen työvoiman saanti oli turvattu. Vuonna 1967 valmistui tehdaskiinteistö Sipooseen ja uusin tuotantolaitos vuonna 1988 Pietarsaaren lähelle Pännäisiin.

Vene on nähtävissä Merikeskus Vellamon Venehallissa.

Veneen tiedot:

  • Rakennettu vuonna 1958.
  • Malli oli tuotannossa vuosina 1958–1965.
  • Pituus 4,90 metriä, leveys 2,05 metriä. Vuodesta 1959 pituus oli 5,10 metriä.
  • Runko lasikuitua, kansi ja sisustus mahonkia, listoitus tammea.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.