Mahonkinen Victoria

Puinen moottorivene Victoria esillä Merikeskus Vellamon Venehallissa.

”Juuri Albert rakensi veneen, vuonna 1962, mahonkisen, neljän metrin pituisen, limisaumaisen. Se oli kaunein vene jota koko saaristossa oli kuunaan katseltu. Se oli vahva ja ketterä ja kirjaimellisesti tanssi aallokossa, sen nimi oli Victoria koska sekä Tootin että minun isäni nimi oli Victor. Kesien mittaan Victoria muuttui yhä enemmän Tootin omaksi, koska hän rakasti venettä eniten ja hoiti sitä äärimmäisen huolellisesti”.

– Tove Jansson –

(Lainaus Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän teoksesta Haru, eräs saari. WSOY, Porvoo 1996)

Saaristo ja meri olivat osa taiteilija Tove Janssonin elinympäristöä lapsesta lähtien. 1960-luvulla Tove Jansson hankki kesäpaikakseen pienen ja karun Klovharunin luodon, joka sijaitsee Suomenlahdella Pellingin edustalla Porvoossa. Matkaa Klovharuniin tehtiin moottorivene Victorialla. Vene oli varustettu pienellä ulkolaitaperämoottorilla. Kaikkein viimeisin käytössä ollut perämoottori oli 10 hevosvoiman Yamaha.

Tove Janssonin veljentytär Sophia Jansson lahjoitti veneen Suomen merimuseolle vuonna 2006.

Moottorivene Victorian rakensi pellinkiläinen Albert Gustafsson (1913–1981). Gustafsson oli itseoppinut lahjakas veneenveistäjä, joka aloitti ammattikalastajana Porvoon saaristossa 1930-luvulla. Ensimmäisen perinteisen pellinkiläisen kalastajaveneensä Gustafsson rakensi itselleen vuonna 1938.

1950-luvulla Gustafssonilla oli Pellingissä sijainneella kalastajatilallaan oma verstas ja venetelakka. Verstaalla veistettiin esimerkiksi Telvan Yhdysvaltoihin toimittamia suosittuja tuulilasiveneitä. 1960-luvulla Albert Gustafsson veisti useita insinööri Olle Blomqvistin piirtämiä malleja, joita myytiin Ruotsiin saakka. Myös meripelastusseura tilasi Gustafssonilta pelastusaluksen.

Kalastajan ja veistäjän ammatin ohella viidennen polven pellinkiläinen Albert Gustafsson toimi mm. loistojen hoitajana.

Veneen tiedot:

  • Rakennettu vuonna 1962 Pellingissä.
  • Pituus 4,50 metriä, leveys 1,64 metriä.
  • Köli ja keularanka irokoa, kaaret ja parraslistat saarnia, kylkilaudat mahonkia.

Victorian historiaa videon muodossa. Kesto 1 min 19 sek.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.