Kotkan Celluloosain ammattiosaston lippu

Punainen ammattiyhdistyslippu, jossa lukee kesltaisella langalla kirjailtuna kotkan celluloosain A.O. sen alla kättelevät kädet, sen alla 7.4.1907 ja sen alla celluloosa-arkkia ja paalia kuvaavat vaaleat neliöt.

Kymenlaakson metsäteollisuuden historiassa ammattiyhdistysliikkeiden synty ja toiminta on merkittävässä roolissa. Työläisten poliittinen järjestäytyminen alkoi 1880-luvun jälkipuoliskolla, jolloin perustettiin ensimmäiset ammattiyhdistykset. Yhteiskunnallista heräämistä taustoittivat kurjat työolot ja huono elintaso. Ammattiyhdistykset vaativatkin lyhyempää työaikaa ja korkeampaa palkkaa. Suurlakko vuonna 1905 vaikutti työväenliikkeen kasvuun Kymenlaaksossakin. Kotkan Celluloosain ammattiosaston lippu on lakon jälkeiseltä ajalta, vuodelta 1907. Lipun on 1970-luvulla museolle lahjoittanut Paperityöväenliiton Kotkan osasto n:o 17. Artikkelissa kerrotaan, miten lippu konservoitiin Puun vuoro -näyttelyyn.

Lippu oli vuosikymmenten aikana kokenut kovia: pohjakankaan ja kirjontalankojen värit olivat pahasti haalistuneet, kankaassa oli lukuisia tuhohyönteisen tekemiä reikiä, joita oli parsittu epämääräisillä langoilla ja se oli hyvin likainen. Lipun näyttelykäytön mahdollistaviksi konservointitarpeiksi määriteltiin puhdistus, reikien tukeminen ja haalistuneen värin kirkastaminen sekä ripustuksen suunnittelu. Lippu laitetiin esille vitriiniin, jolloin sen tausta ei tullut näkyviin.

Sormi pitää yhtä kankaan kulmaa taitettuna, jonka alta näkyy lipun haalistumaton väri.

 

Konservointi aloitettiin imuroimalla lippu kevyesti. Seuraavaksi poistettiin kaikki vanhat parsinnat. Niitä oli tehty usealla eri langalla, jotka eivät koostumuksensa tai värinsä puolesta sopineet lipun väriin eivätkä ne myöskään tukeneet kangasta. Parsinlangat menivät pääosin myös taustakankaaseen aiheuttaen epätasaisia kiristyksiä lippuun. Koska kangas oli pahasti vaurioitunut lipun liehureunassa olevan hapsunauha vierestä, irrotettiin nauha. Siten saatiin myös yksi lipun sivusaumoista auki. Se helpotti reikien tukemista. Parsintojen poistamisen jälkeen lippu pestiin. Osa isommista reijistä tuettiin pesun ajaksi harsolla, jotta kangas ei repeydy lisää. Ennen pesua kankaille tehtiin värinkestotestit, eikä kankaista irronnut väriä. Lippu pestiin Mini Risk käsitiskiaine liuoksella. Pesussa lipusta irtosi likaa ja lipun ilme kirkastui merkittävästi.

Lippu pesualtaassa.

 

Tukikankaaksi valittiin ohut villakangas, joka värjättiin sopivan väriseksi. Tukikankaat kiinnitetiin sidepistoin ohuella silkkilangalla reikiintyneisiin kohtiin. Applikoitujen kuvioiden purkautuneet ompeleet ommeltiin kiinni. Kankaan haalistunutta väriä kirkastettiin kiinnittämällä koko lipun etupuolen päälle punainen ohut tylli. Se kiinnitettiin lippuun kiinni lyhyin etupistoin sekä applikoitujen kuvioiden reunoilta. Kuvioiden kohdilta tylli leikattiin pois. Lopuksi alareunan sauma ommeltiin kiinni ja hapsunauha kiinnitettiin takaisin paikoilleen. Yläreunan ripustuslenkit ommeltiin takaisin paikoilleen.

Lippukankaan alareuna, jonka alle kiinnitetty neuloilla tukikangas.

 

Esillepanoa varten levy päällystetiin ensin polyesterihuovalla, joka kiinnitetiin levyyn kaksipuolisella teipillä. Sen päälle laitettiin musta puuvillakangas, joka kiinnitettiin levyyn taustalta nitomalla. Lippu kiinnitettiin alustaan ompelemalla se alustakankaisiin etupistoilla lipun yläreunasta ja sivuista. Lippu on kevyt eikä siten tarvinnut enempää kiinnittämistä. Näyttelyssä alusta kiinnitettiin seinään ja sen lipun suojaksi laitettiin vitriinikupu.

Lippua kkiinitetään seinälle. Mies seisoo nostokorissa ja asentaa lippua seinälle.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.