Kaunissaarelainen meriläinen

Vene rannassa sivulta kuvattuna, taustalla rantamaisemaa, jossa mäntyjä, vajoja ja kalaverkkojen kuivaustelineitä. Muutama lehmä laiduntaa kuvan oikeassa reunassa.

Kymenlaaksolaisiin kalastajamoottoriveneisiin alettiin rakentaa tuulilaseja ja keulahyttejä 1930-luvulta lähtien. Hytillinen meriläinen on rakennettu Pyhtään Kaunissaaressa 1940-luvulla. Merikapteeni Veli Yrjölä tilasi itselleen veneen vuonna 1949. Veneellä käytettiin kalastukseen ja kulkemiseen Kotkan ja Haapasaaren välillä vuoteen 1984 asti.

Veneen rakentaja Uuno Tyni (1911–1984) oli tunnettu kaunissaarelainen veneenrakentaja. Hänelle myönnettiin talousneuvoksen arvonimi ansioista Suomen kalastuselinkeinon kehittämisessä. Tämä meriläinen lienee ensimmäisiä Tynin rakentamia hytillisiä veneitä.

Vene kuvattuna sivulta päin kiinnittyneenä korkeaan puiseen laituriin. Avoimen takaosan suojana on pressu, meri välkehtii auringossa.
Kuva: Kymenlaakson museo.

Kymenlaaksolaiset kalastajamoottoriveneet olivat vanhastaan avoveneitä. Huviveneilyn lisääntyminen vaikutti etenkin veneiden kansi- ja hyttirakenteisiin, kun keitto- ja makuutiloihin alettiin kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. Veneiden hytit suurenivat. Samalla veneiden pituutta ja leveyttä oli kasvatettava.

Veneen tiedot:

  • Rakennettu vuonna 1949.
  • Pituus 8,2 metriä, leveys 2,1 metriä.
  • Rakennusmateriaali mänty, keula- ja perävannas, kuningaslauta sekä painokaaret tammea.
  • Moottori 2-sylinterinen, 8–10 hv Wickström vm. 1939.
  • Veneen lahjoittivat Kymenlaakson museon kokoelmiin Keijo ja Annikki Yrjölä vuonna 1996.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.