Hylkyjen merenpohja. Lukijana Tommi Korpela.

Hylkyinstallaatio Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä

Ääniartikkelit johdattelevat Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn teemoihin. Voit tutustua Kustaan sotaan osallistuneiden ja Ruotsinsalmen linnoituskaupungissa eläneiden ihmisten kohtaloihin ja perehtyä sodan ja rauhan taustoihin.

Ruotsinsalmen meritaisteluissa upposi kymmeniä aluksia, jotka lepäävät tänäkin päivänä Kotkan edustan vesissä.

Tarinan voi lukea tekstimuodossa alta:

Hylkyjen merenpohja

Ruotsinsalmen merialueella käytiin Kustaa III:n sodan aikana kaksi Ruotsin ja Venäjän saaristolaivastojen välistä meritaistelua. Nykyisen Kotkan edustalla on tänä päivänäkin lukuisia taisteluihin purjehtineiden alusten hylkyjä yli kahdensadan vuoden takaa.

Ruotsinsalmen ensimmäiseen taisteluun osallistui arviolta 110 venäläistä ja noin 50 ruotsalaista alusta. Tämä taistelu päättyi Venäjän voittoon. Ruotsinsalmen toiseen taisteluun osallistui 130–150 venäläistä alusta ja noin 210 ruotsalaista alusta. Ruotsin voitto saaristossa ratkaisi Kustaan sodan.

Uponneita tai muulla tavoin tuhoutuneita aluksia oli lukuisia. Toisessa meritaistelussa venäläiset menettivät noin 60 alusta ja Ruotsi vain kuusi. Tuhoutuneisiin tai uponneisiin aluksiin kuuluivat muun muassa Venäjän saaristolaivaston uusimmat ja suurimmat fregatit St. Alexander, St. Jekaterina, St. Konstantin, St. Maria ja St. Nikolai.

Ruotsinsalmen taisteluihin liittyviä hylkyjä ja alusten jäänteitä lienee Ruotsinsalmen merialueella ja sen tuntumassa jopa 60. Ruotsinsalmen meritaistelualueella oleva 1700-luvun hylkykeskittymä onkin lajissaan maailman suurimpia. Kaikkiaan Ruotsinsalmen taisteluihin liittyviä hylkyjä on toistaiseksi löydetty 18, näistä viimeisimmät vasta vuonna 2019.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.