
Hurukselan museo sijaitsee seuratalo Soihtulan pihapiirissä Kotkan Hurukselan kylässä. Museona toimivalla myllyllä on ikää liki 300 vuotta. Se on siirretty Hurukselan kylään 1960-luvulla Kymijoen varren Martinkoskelta. Vuonna 2018 museo siirrettin Soihtulan pihapiiriin. Vuonna 1964 avatun museon toiminnasta vastaa Huruksela-Seura ry. Kesällä 2023 myllyn katto kunnostettiin Museovirastolta saadun avustuksen mahdollistamana.
Kesällä 2022 Hurukselan myllymuseolla huomattiin, että rakennuksen katto tarvitsee korjausta: piipun vierestä sadevesi pääsi sisään museoon ja lisäksi koko katto oli sammaleen peitossa. Katon korjaussuunnitelma tehtiin yhdessä Kymenlaakson museon rakennustutkija Yoshimasa Yamadan ja Hakilo Rakennus Oy:n Pärtel Rebanen kanssa. Tutkittaessa kattoa tarkemmin havaittiin, että piipun vierestä pellitys oli puutteellinen ja piipun hattu puuttui. Betonitiilistä tehty katto oli kauttaaltaan sammaleen peitossa. Tiilikatolla kasvava sammal hidastaa katon kuivumista ja haurastuttaa tiilien pintaa, joten nähtiin että sammal tulisi poistaa.

Korjaustoimenpiteiden tavoitteena oli lisätä katon pitkäikäisyyttä sekä rakennuksen pysymistä kuivana. Korjaukseen haettiin avustusta Museovirastolta Kymenlaakson museon ohjeiden mukaisesti. Huhtikuussa 2023 tuli päätös avustuksen saamisesta. Loppuosa rahoitusta katettiin Kevätkarnevaalien tuotolla ja seuran jäsenmaksuilla. Huruksela-seuran talkooväki oli mukana avustavissa töissä sekä pihan loppusiivouksessa.

Katon kunnostustyöt aloitettiin 29.7.2023 katon pesulla. Haastavaksi työn teki se, että kastuessaan loivakin sammaloitunut tiilikatto liukas. Turvallisuusnäkökulmat huomioitiin käyttämällä katolla turvavaljaita, sekä tarvittavia henkilösuojaimia. Osa puhdistamisesta tehtiin henkilönostimesta käsin. Katolla tuli myös liikkua varoen, ettei askeleet vaurioittaneet tiiliä. Sammaleen poiston jälkeen havaittiin, että muutama kattotiili oli rikkoontunut. Samanlaisia kattotiiliä löytyi Heimo Einolalta. Ne on laitettu 1950-luvulla Einolan vuonna 1932 rakennetun asuinrakennuksen kattoon ja poistettu 1986 kun katto on uusittu. Einola lahjoitti myllymuseon katon korjaamiseen 30 kappaletta kattotiiliä. Kattotiilien tekopaikkaa ei tiedetä, mutta arvellaan niiden tehdyn lähialueella tai jopa Hurukselan kylällä, jossa aikanaan on ollut kattotiilien tekijöitä. Pesun jälkeen myllymuseon katolle levitettiin sammalenpoistoaine ja kattotiilet maalattiin. Lopuksi piipun pellit korjattiin ja piippu sai uuden hatun. Korjaukseen kului aikaa viikko.


Hurukselan myllymuseoon sisältyy edellisten sukupolvien osaamista, työtä ja taloudellisia panostuksia. Museo sisältää paljon kauneutta ja historiaa. Rakennettu ympäristö on sekä taloudellinen että kulttuurinen voimavara, joka kannattaa hyödyntää. Kulttuuriperinnön säilyttäminen monipuolisena tuleville polville tarjoaa hyvinvoinnille ja luovuudelle rikkaan kasvualustan. Paikallisten ominaispiirteiden ja sosiaalisten verkostojen vaaliminen tukee sosiaalista kestävyyttä; jatkuvuus on myös osa elinympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Myllymuseo on rakennettu 1750-luvulla ja sen säilyminen myös tuleville sukupolville on turvattava. Museo on Kotkan alueella ainoa museo, joka esittelee alueen maaseutuelinkeinojen historiaa. Rakennus merkitsee nykyihmisille kunnioitusta ja kiitollisuutta meitä edeltäviä sukupolvia kohtaan siitä arvokkaasta työstä, jota on tehty kylämme historian ja perinteiden vaalimisessa.