Kotkan vanha Seurahuone

Vanha seurahuone sijaitsi Kotkassa vanhassa kantasatamassa, nykyisen Satamakadun varrella. Seurahuone tuhoutui vuonna 1945 jatkosodan pommituksissa.

Kasvavassa satamakaupungissa työläiset ja asukkaat tarvitsivat yösijaa ja viihdettä. Näistä tarpeista vastasi vuonna 1894 valmistunut Kotkan Seurahuone. Erilaisia esiintyjiä saattoi tulla Amerikasta asti sekä ajanvietoksi pystyi pelaamaan biljardia. Useat yhdistykset kokoustivat Seurahuoneen tiloissa sekä kiertelevät kauppiaat pysähtyivät siellä myymään erikoisuuksiaan kaupunkilaisille. Paikallislehdissä mainostettiin ravintolan lounaaksi blinejä ja kaviaaria.

Dramaattisilta tapahtumilta ei vältytty, kun seurahuoneella myös kahakoitiin ja juopoteltiin. Pahennusta aiheutti varsinkin alakerrassa toiminut työmiesten kapakka, jossa ajoittain tapahtui humalassa kahakoita, jotka saattoivat jatkua kaupungin kaduilla. Myös herrasväen yläkerrassa ilmeni ongelmia. Kotkan sanomissa esimerkiksi kerrottiin toisten hotellihuoneisiin murtautumisista, ”sanoin kuvaamattomista teoista”, tilojen sotkemisesta ja aseellisista vaaratilanteista juopuneiden upseerien toimesta. Lehdissä paheksuttiin juopottelua ja huonoa käytöstä ja vaadittiin tiukkoja toimia juopottelun vähentämiseksi.

Raittiusseurat jättivät anomuksia ja ehdotuksia kaupungille ja lehdille ravintoloiden aukioloaikojen supistamiseksi. Niinpä kaikkien Kotkan ravintoloiden aukioloaikoja vähennettiin tunnilla liiallisen juopottelun estämiseksi. Joinain vuosina evättiin tietyiltä kapakoilta anniskeluoikeudet, kuten Seurahuoneen alakerrassa olevalta Mutakuopalta. Juopuneet olivat iso ongelma Kotkassa. Lehdissä niistä usein harmistuttiin ja heidän teoistansa raportoitiin joka päivä. Etelä-Suomi lehti uutisoi 11.11.1899 siitä, miten yhtenä päivänä jouduttiin poistamaan Kotkan junasta 58 juopunutta.

Seurahuoneen 3D-malli on toteutettu Vellamon museoiden ja XAMKin yhteisessä Game Tech & Museums -hankkeessa, jonka rahoitti Kymenlaakson liitto. Yksi opiskelijoiden ja asiantuntijoiden kehittämä teknologiapilotti oli AR-teknologialla toimiva mobiililaitteelle soveltuva näkymä Vellamon katolta siitä, miltä Kotkan satama näytti 1900-luvun alussa. Pilottia varten opiskelija Noora Karhulahti teki palotornista ja Seurahuoneesta 3D-mallit.

Mustavalkokuva Kotkan vanhasta Seurahuoneesta. Kuvassa etuosassa naisia ja heidän takana seurahuone.
Postikorttikuva Seurahuoneesta 1900-luvun alkupuolelta. Kuva: Kymenlaakson museo.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.