Kotkan palotorni

Palotorni sijaitsi Tshedajeffin vuorella, joka nimettiin myöhemmin Palotorninvuoreksi.  

Ylväs palotorni seisoi kaikessa komeudessaan ja yksinäisyydessään palotorninvuorella yli sata vuotta sitten. Palotornia suunniteltiin pitkään ja se saatiin valmiiksi vuonna 1895. Ensimmäisissä pohjapiirustuksissa torni oli liian kapea ja korkea, minkä myötä sitä muokattiin käytännöllisemmäksi. Arkkitehtuuriltaan se edusti muiden sataman rakennusten kanssa koristeellista ja tunteellista uusrenessanssia.

Palotornin pääsääntöinen tehtävä oli toimia tähystyspaikkana tulipalojen varalta. Sitä kuitenkin käytettiin myös muihin tarkoituksiin, kuten viihdekäyttöön. Vuosi rakennuksen valmistumisen jälkeen tilaa vuokrattiin ravintolakäyttöön. Sen tiloissa järjestettiin erilaisia tapahtumia esimerkiksi juhlapyhinä. Rakennuksesta muodostui tunnettu, Kotkaa kuvaava maamerkki, joka komeili useissa postikorteissa.

Palotorni tuhoutui palossa 1911. Puutalovaltaisissa kaupungeissa tulipalot olivat yleisiä ja ne usein levisivät pitkälle. Palotorni paloi öljykeittimen räjähdyksen takia. Sen tilalle ei enää suunniteltu uutta tornia, vaan pohdittiin alueelle muita rakennuksia. Tornissa oli omat ongelmansa, kuten vaativa ylläpito ja vuotavat kattorakenteet. Etelä-Suomi lehdessä lausuttiin runolliset sanat tuhoutuneesta tornista 17.8.1911: ”Wiimeisen palveluksensa teki tämä torni, omaa tuhoaan ilmoittaakseen”.

Palotornin 3D-malli on toteutettu Vellamon museoiden ja XAMKin yhteisessä Game Tech & Museums -hankkeessa, jonka rahoitti Kymenlaakson liitto. Yksi opiskelijoiden ja asiantuntijoiden kehittämä teknologiapilotti oli AR-teknologialla toimiva mobiililaitteelle soveltuva näkymä Vellamon katolta siitä, miltä Kotkan satama näytti 1900-luvun alussa. Pilottia varten opiskelija Noora Karhulahti teki palotornista ja Seurahuoneesta 3D-mallit.

Kuvassa Kotkan vanha palotorni Palotorninvuorella, postikortissa, jossa lukee "Kotka-Palotorni"
Postikorttikuva palotornista 1800-luvun lopulta. Kuva: Kymenlaakson museo.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.