Heini ja Eini menivät naimisiin vuonna 2017 heti tasa-arvoisen avioliittolain tultua voimaan. Kuva: Sammalsydän Photography, yksityiskokoelma.
Suomessa parisuhteiden virallistaminen – tai rekisteröinti, kuten lakitermi kuuluu – tuli mahdolliseksi nais- ja miespareille vuonna 2002. Pariskunnat eivät kuitenkaan saaneet automaattisesti ottaa toistensa nimeä tai adoptoida yhteisiä lapsia.
Yhdenvertaista avioliittolakia yritettiin 2000-luvulla saada eduskunnassa etenemään useaan otteeseen, siinä kuitenkaan onnistumatta. Vasta Tahdon2013-kansalaisaloite, joka keräsi päivässä yli 50 000 allekirjoitusta, johti vihdoin siihen, että eduskunta hyväksyi yhdenvertaisen avioliittolain, joka astui voimaan vuonna 2017.
Avioliiton solmiminen suvun ja ystävien läsnä ollessa on monille pareille tärkeää. Samalla kun avioliittovala tukee pariskunnan halua jatkaa yhteiselämää, sen todistaminen ja juhlistaminen on myös merkki suhteen nauttimasta yhteisöllisestä hyväksynnästä ja arvostuksesta.
Rekisteröidyn parisuhteen tai avioliiton samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa on Tilastokeskuksen tietojen mukaan solminut Suomessa vuoteen 2023 mennessä hieman yli 7 000 henkeä.