Seksiturismia

Ilmakuva Tukholman keskustassa illan hämärtyessä. Etualalla siltoja ja taaempana rakennuksia. Keskellä vettä, johon katuvalot heijastuvat.

Tukholma iltahämärässä. Kuva: Volker von Bonin, Museovirasto.

Matkailuun on aina liittynyt myös mahdollisuus tai jopa toive seksuaalisista seikkailuista. Näin on ollut erityisesti niillä homomiehillä, jotka 1960-luvulla astuivat laivaan matkustaakseen Ruotsiin tai Tanskaan.

Tarkkasilmäisimmät heistä tunnistivat ilahtuneena matkansa ensimmäiset homot jo laivalla, mutta matkan varsinainen päämäärä oli toisaalla. Suomalaisissa skandaalilehdissä oli nimittäin kerrottu Tukholmassa ja Kööpenhaminassa sijaitsevista baareista, jotka oli suunnattu erityisesti homoseksuaaleille. Niissä homomiehet saattoivat rentoutua juomiensa ääressä, tanssia keskenään ja löytää itselleen samanhenkistä seuraa. Tunnettuja baareja olivat esimerkiksi Colibri, Petissan ja Can-Can, ja näihin myös suomalaiset homomiehet suuntasivat.

Suomen ensimmäinen homo- ja lesboravintola Gay Gambrini avattiin Helsingissä vasta vuonna 1984.

 

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.