Myyttinen Uranus

Urania-niminen laiva laiturissa. Laivan kansi aivan täynnä ihmisiä.

Siirtolaisia S/S Urania I:n kannella. Kuva: Suomen merimuseo.

Antiikin Kreikassa aikuisten miesten ja nuorukaisten väliset seksuaaliset suhteet olivat tavallisia ja hyväksyttyjä. Antiikin kulttuuriperinnön ihailu tarjosi homoseksuaalisille miehille myöhemmin mahdollisuuden tuntea ylpeyttä omasta homoseksuaalisuudestaan, vaikka heidän omat aikalaisensa olisivat suhtautuneet homoseksuaalisuuteen kielteisesti.

Kreikkalaiseen jumaltarustoon kuuluva Uranus on ollut yksi tärkeistä homoseksuaalisuuteen liitetyistä viittauskohteista. 1800-luvulla, ennen homoseksuaalisuus-sanan keksimistä homoseksuaalisuutta kutsuttiin Saksassa uranismiksi. 1900-luvun alussa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta käsitelleen englantilaisen feministilehden nimi oli Urania.

Nykykulttuurissakin näkyy muistumia tästä historiasta. Horoskooppitulkinnoissa Uranus-planeetan sijoittumisen ajatellaan kertovan ihmisen homoseksuaalisuudesta, ja Sailor Moon -manga- ja animesarjojen poikamainen naishahmo on nimeltään Sailor Uranus.

Urania II -niminen höyrylaiva sataman laiturissa. Laivan piipusta nousee savua. Meri laivan ympärillä on jäässä.
Urania II satamassa. Kuva: Suomen merimuseo.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.