Merimiehet halun kohteena

Puolalaisia merisotilaita laivan kannella. Laiva on laiturissa.

Puolalaisen hävittäjä ORP Wicherin miehistöä aluksen vierailulla Helsingissä 1935. Kuva: Pietinen, Museovirasto, Valokuvaamo Pietisen kokoelma.

Tom of Finlandina tunnettu fetissitaiteilija Touko Laaksonen (1920–1991) oli yksi niistä homomiehistä, jotka ihailivat sekä miehisiä miehiä että niitä asusteita, joilla miehisyyttä voitiin korostaa. Tosin tapa, jolla sotilaiden ja muiden ammattimiesten univormut, päähineet ja jalkineet alleviivaavat maskuliinisuutta, on ollut eroottisesti puoleensa vetävää monien muidenkin mielestä.

Viehtymys on koskenut niin laivaston merisotilaiden univormuja, laivan kapteenin juhla-asua kuin muita merimiesasuja. Niihin on liitetty monenlaisia ajatuksia ja toiveita vapaudesta, seikkailusta, ammattitaidosta, vahvuudesta, käskemisestä ja kyvystä selviytyä vaikeista ja vaarallisista tilanteista.

Näitä mielikuvia hyödyntävät myös maakravut seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuolestaan riippumatta pukeutuessaan näitä teemoja toistaviin vaatteisiin vapaa-aikanaan tai juhlissa.

Väritetty piirroskuva, jossa purjelaivan kannella seisoo joukko univormuihin pukeutuneita merisotilaita.
Ison-Britannian laivaston merisotilaita ja upseereita H.M.S. Royal Oakin kannella 1869. Piirtänyt Orlando Norie ja T. G. Dutton. Kuva: Museovirasto.

 

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.