Kuningas Kustaa III

Kultainen kolikko, jonka keskelle kuvattu Kuningas Kustaa III:n sivuprofiili.

Kultadukaatti, jonka keskellä kuvattuna Kustaa III. Kuva: Suomen kansallismuseo, Antellin kokoelma.

Ruotsin kuningas Kustaa III (1746–1792) on jättänyt jälkeensä paljon aprikointia koskien hänen seksuaalista suuntautumistaan. Kustaa kihlattiin jo viisivuotiaana tanskalaiselle prinsessalle Sofia Magdalenalle, mutta hänen 20-vuotiaana solmimansa avioliitto tämän kanssa pysyi vuosikausia lapsettomana.

Perhe-elämän sijaan tunteellista, taiteellista ja jopa feminiinisenä pidettyä kuningasta kiinnostivat ooppera ja teatteri sekä arkkitehtuuri ja sisustaminen – saipa kokonainen kustavilainen tyylisuuntakin häneltä nimensä. Kustaa III:n läheinen suhde poliittiseen neuvonantajaansa, suomalaiseen Gustaf Mauritz Armfeltiin herätti huomiota ja sai pahantahtoiset juorut liikkeelle.

Me emme voi tietää varmasti historiallisten henkilöiden seksuaalisuudesta. Heitä koskeva historiankirjoituskin muuttaa muotoaan, sillä sekin on aina oman aikansa sopivaisuusnormien värittämää.

Piirroskuva Ruotsin kuningas Kustaa III:sta. Kuninkaan päällä kärpännahkaviitta.
Kuningas Kustaa III, 1775. Jacob Gillbergin kuparikaiverrus Lorens Pasch nuoremman mukaan. Kuva: Museovirasto.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.