Kulttuurivaikutteiden siirtyminen

New Yorkin pilvenpiirtäjiä mereltä päin nähtynä. Etualalla rahtilaiva ja hinaaja.

M/S Sirius New Yorkin edustalla. Kuva: Suomen merimuseo.

Liikkuvaa elämää viettävät merimiehet säilyttivät – romanien tapaan – omaisuuttaan korvakoruina. Näin he varmistivat sen, että omaisuus pysyi varmassa tallessa myös vaihtuvissa tilanteissa. Merimiehiä ihailevat homomiehet kopioivat näiltä tavan käyttää korvakorua vain toisessa korvassaan. Näin korvakoruista tuli osa homomiesten välistä salaista merkkikieltä.

New Yorkin ja Lontoon kaltaisissa suurissa satamakaupungeissa oli myös vilkas homoseksuaalinen alakulttuuri. Suurkaupungeissa homomiehillä oli 1970-luvulla tapana käyttää takataskusta pilkottavia värikkäitä bandana-huiveja merkkikielenä, jolla he kommunikoivat toisilleen seksuaalisista mieltymyksistään sanattomasti. Heteroille huivien seksuaalinen merkkikieli ei ollut tuttu, ja monet yksinkertaisesti vain kopioivat tyylikkäiden homomiesten asuvalintoja. Näin bandana-huiveista tuli vähitellen koko kansan muotia.

Katunäkymä Lontoossa. Kadulla ajaa henkilöautoja ja kaksikerroksisia busseja. Taustalla näkyy Ison-Britannian parlamenttitalon tornit
Katunäkymä Lontoosta vuonna 1969. Kuva: Markku Lepola. Journalistinen kuva-arkisto, Markku Lepolan kokoelma, Museovirasto.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.