Homofobiaa Merimiesunionissa

Kaksi rahtilaivaa satamassa. Meri laivojen ympärillä on jäässä.

Laivoja satamassa. Kuva: V. K. Hietanen. Journalistinen kuva-arkisto, V.K. Hietasen kokoelma, Museovirasto.

Vuonna 1955 uutisoitiin siitä, kuinka Suomen Merimiesunioni oli esittänyt, että viranomaisten tuli ryhtyä toimenpiteisiin, joilla estettäisiin homoseksuaalisten miesten palkkaaminen suomalaisille kauppalaivoille. Homomiesten läsnäolo laivoilla oli Merimiesunionin mukaan johtanut usein riitoihin ja tappeluihin ”normaalien” merimiesten kanssa. 1950-luvulla merimiehen homoseksuaalisuus saattoi myös riittää syyksi ammattiliitosta erottamiseen. Vielä 1960-luvun alkupuolella Merimies-lehdessä paheksuttiin homoseksuaalisuutta.

Ammattiliiton toiminta kertoo ennen kaikkea tuon ajan asenneilmapiiristä. Kun homoseksuaalisuus poistettiin rikoslaista vuonna 1971, ilmoitti Merimiesunioni julkisesti, että lain muututtua vähemmistöön kuuluminen ei voinut olla esteenä liiton jäsenyydelle. Liitto muistutti seksisuhteiden joka tapauksessa voivan vaarallisesti hajottaa aluksen tiivistä työ- ja asuinyhteisöä, minkä vuoksi jokaista merimiestä seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta koski vastakin niin kutsuttu selibaattisolidaarisuus.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.