Sulhanen ja morsian samaa sukua

Kuuliaisröijy vuodelta 1890 mallinuken päällä. sulhastakki vuodelta 1822 mallinuken päällä.

Haapasaari sijaitsee 23 kilometriä Kotkasta kaakkoon. Siellä asunut luotsi ja laivuri Antti Warma vei hienoon sulhastakkiin sonnustautuneena vihille morsiamensa Helenan vuonna 1822. Heidän lapsenlapsenlapsensa Matilda meni puolestaan naimisiin vuonna 1890. Ennen avioitumista pari kuulutettiin kirkossa. Tätä tärkeää tapahtumaa varten oli Matilda ommellut itselleen jakun.

 

Kuuntele 23-vuotiaan Matildan kertomus vuodelta 1890.

 

Tarinan voi lukea tekstimuodossa alta:

Olen menossa naimisiin Antonin kanssa. Meidät on jo kuulutettu kirkossa ja nyt vietämme kuuliaisia. Minulla on ylläni itse tekemäni röijy, pieni jakku. Siinä on edessä neljä luutakin antamassa ryhtiä. Vuorin tein ruskeasta pumpulikankaasta. Ja vihreää satiiniakin laitoin, insatsiin ja kaulukseen.

Yksi esivanhemmistani oli Antti Warma, vuonna 1798 syntynyt haapasaarelainen. Hän kävi luotsin opin. Sehän oli ammatti, joka kulki suvussa ja oli ihan selviö, että Antistakin tuli luotsi. Vaan sepä ei Antille riittänyt, vaan hänestä kehkeytyi myös menestyvä laivuri. Fortuna-aluksella hän kuljetti rahtia Itämeren piirissä, Helsinkiin, Viipuriin, Pietariin ja aina Kööpenhaminaan asti. Antista tuli liiketoimiensa myötä varakas mies. Ennen kuin kuolema hänet korjasi, hän omisti tilan mantereella, osuudet kolmeen kuunariin, jaalan, peräti neljä nuottaa ja kahdeksan hailiverkkoa.

Ollessaan 24-vuotias Antti vei hienossa sulhastakissaan vihille suursaarelaisen Helenan. Niitä häitä tanssittiin kauan sitten. Nyt, kun kirjoitetaan vuosiluku 1890, olen minä vuorostani astumassa avioliiton satamaan.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.