Rakkauskirjeitä 1960-luvulta

Morsiuspuku vuodelta 1965 mallinuken päällä.

Hietasen sahasaari Kotkan pohjoispuolella oli venematkan päässä. Talvella mantereelle kuljettiin jäätietä pitkin. Hietasahalle lähetettyjä rakkauskirjeitä kertyi Pirjolle pino ennen kuin hääjuhlaa päästiin viettämään morsiamen kotona Hietasessa vuonna 1965.

 

Kuuntele Pirjon kertomus vuodelta 1965:

 

Tarinan voi lukea tekstimuodossa alta:

Miä olin viistoist vuotias kun olin saanu kotiapulaisen paikan Kotkast. Kerran kun tulin kotoo Hietasest moottoril kaupunkii, rannas joku poika vihels mun perää. No en miä siit silloon välittäny.

Seuraavan talven lähin Uuen vuoen tansseihin Työskille, mut Hovinsaaren jäätielle olikii noussu vesi. Oli pakkoa laittaa kumisaappaat. Vaihoin kuitenkii tanssikengät Hovinsaarel ja piilotin saappaat rannan lautataapelii. Siit jatkoin matkaa linja-autol keskustaa. Työskil minuu haki tanssii se sama poika, joka oli viheltäny mun perää. Se tanssitti minuu, ja kysy illan lopuks että lähtisinks miä seuraavan iltan elokuvii. Miä vastasin, että joo.

No, sit kävi kuitenkii niin, että miä myöhästyin siit linja-autost. Olin jo menos takasin kotii kun vastaa tuli Hietasen tyttöi. Nekii oli menos elokuvii. Miä kerroin, että sinnehän miäkiin ja että mul oli treffitkii. Ne tytöt houkutteli mut mukaan ja miä lähinkii. Aattelin, että jos se poika kuitenkii olis oottamas. Ja olihan se.

Poika opiskeli muual ja myä alettii kirjotella. Kirjoteltii siit, että saatais olla aina yhes. Mul on viläkii kolkytviis kirjettä talles. Mun äiti ei halunnu, että miä seurustelen. Mut veli sano vaan, että ”poika näyttää ihan vaarattomalt, antaa seurustella vaan”.

Myö mentii namisiin kun oltii oltu kihlois melkeen kaks ja puol vuotta. Silloon oli viies päivä kesäkuuta ja vuos oli tuhatyheksänsataakuuskytviis. Voi että miä olin onnellinen, kun nousin seurakuntatalon kivirappusii. Ne rappuset on mun mieleen jääneetkin, ei se vihkiminen.

Sit vihkimisen jälkeen lähettii Kirkkokadun päästä taksimoottoril Hietasee. Häitä vietettiin mun kotona ja läsnä oli vaan lähimmät perheenjäsenet. Tarjottii kahvii ja äitin leipomii kakkui. Häämatkalle ei lähetty, mentii vaan omaa pienee kotiin Lankilaa.

Pysy oikealla Kanavalla!

Tilaa Vellamo-kanavan uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista teemoista. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja kattaa Kanavan ajankohtaiset aiheet.